خبرگزاری فارس: وزیر بهداشت گفت: نیش پیشه جزء راههای انتقال ویروس ایدز محسوب نمیشود و تاکنون هیچ فردی در دنیا از این طریق به ویروس ایدز مبتلا نشده است .
کامران باقری لنکرانی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: نیش پشه جزء راههای انتقال ویروس ایدز محسوب نمیشود و گر چه برخی در این مورد داستانهای تخیلی نوشتهاند اما در دنیا تاکنون نمونهای گزارش نشده که کسی از این طریق به ویروس ایدز مبتلا شده باشد و چنین اتفاقی نیفتاده است.
وی ادامه داد: یکی از راههای اینکه بدانیم آیا مردم از روشهای انتقال ایدز مطلع هستند یا نه این است که از آنها میپرسیم آیا ویروس ایدز از طریق نیش پشه هم منتقل میشود، اگر کسانی بگویند بله، متوجه میشویم که سیستم به آن دسته از مردم در مورد روشهای انتقال ویروس ایدز درست آموزش نداده است.
ویروس ایدز از 4 طریق، رابطه جنسی غیر ایمن، سرنگ مشترک، خون و فرآوردههای خونی آلوده و مادر مبتلا به جنین منتقل میشود.
بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت تاکنون 16هزار و 679 مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شدهاند که از این تعداد 1269 نفر مبتلا به بیماری ایدز و 2382 نفر فوت شدهاند.
از نظر روش انتقال به ویروس ایدز نیز هنوز 5/67 درصد مبتلایان شناخته شده از طریق مصرف سرنگ مشترک و اعتیاد تزریقی مبتلا شدهاند و بعد از آن روش آمیزشی با 6/7 درصد در رده بعدی است، خون و فرآورده های خونی 5/1 درصد عامل انتقال این بیماری است و حدود 06/0 درصد مبتلایان نیز از طریق مادر به جنین گرفتار این ویروس شدهاند البته عامل ابتلا به ویروس ایدز در حدود 23 درصد مبتلایان هنوز ناشناخته است که گفته میشود بیشتر این افراد از طریق رابطه جنسی به ویروس ایدز مبتلا شدهاند.
از مجموع 16 هزار و 679 فرد مبتلا به ویروس ایدز در ایران، 11هزار و 257 نفر از طریق اعتیاد تزریقی، 1262 نفر از طریق آمیزشی، 246 تفر از طریق خون و فرآوردههای خونی و 92نفر از طریق مادر به کودک به این عارضه مبتلا شدهاند، 3822 نفر نیز در گروه ابتلا از راه نامشخص قرار دارند.
با وجود این کارشناسان بیماریها، در داخل وزارت بهداشت و بیرون آن، شمار واقعی مبتلایان به ویروس ایدز را بین 70 تا 100 هرار نفر برآورد میکنند.
باقری لنکرانی پیش از نیز به خبرنگار اجتماعی فارس گفته بود: با وجود افزایش تعداد مبتلایان به بیماری ایدز در ایران رشد و شتاب ابتلا به ویروس این بیماری در ایران از طریق سرنگ مشترک 40 درصد کاهش یافته اما نگرانی از شیوع این بیماری از طریق رفتارهای جنسی بیشتر شده است.
به گفته وزیر بهداشت، اکنون انتقال ایدز از طریق سرنگ مشترک و اعتیاد تزریقی در کشور تا حدی کنترل شده است اما نگرانی ما امکان شیوع این بیماری از سایر روشها به خصوص رفتارها و ناهنجاریهای جنسی است به همین علت در برنامه جدید کنترل ایدز در ایران اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم در این مورد را با همکاری دستگاهها و موسسات دیگر در اولویت قرار دادهایم.
باقری لنکرانی گفت: این یک خطر بالقوه است که اگر از آن غفلت کنیم آینده کشور را با مشکلات جدی مواجه میکند و تمام دستاوردهای پر افتخار گذشته را در کنترل HIV در کشور که حاصل بیش از 10 سال تلاش همکاران ما در سراسر کشور است و اکنون آثارش نمایان شده است بر باد میدهد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: کنترل HIV/ ایدز در تمام دنیا کاری نیست که فقط از عهده وزارت بهداشت و سیستمهای بهداشتی و درمانی بر آید بلکه در تمام دنیا برای کنترل این پدیده دستگاههای مختلف با همکاری بین بخشی مشارکت میکنند.
وی گفت: آموزش، فرهنگ سازی، افزایش سطح آگاهیها و اطلاعات عمومی و بحث از بین بردن زمینههای فساد که منجر به این بیماری میشود باید با همکاری دستگاههای مختلف مرتبط پیگیری شود. تا آثار قابل توجهی در جامعه داشته باشد در غیر این صورت نگرانی از شیوع این بیماری از طریق رفتارهای جنسی در کشور جدی است.
وی افزود: برنامه دوم کنترل ایدز در وزارت بهداشت با مشارکت و همکاری بین بخشی و بر مبنای همکاری دستگاههای مختلف برای اجرای آن اکنون تدوین شده و به دولت رفته است که منتظر تصویب و اختصاص بودجه برای اجرای آن هستیم اما چه این برنامه تصویب بشود و چه نشود، برنامههای وزارت بهداشت برای کاهش آسیب و آموزش و اطلاع رسانی به مردم تغییر نمیکند اما اگر تصویب شود همکاریهای بین بخشی بیشتر میشود.